12 November 2011

10 Jenis Ciri-Ciri Keselamatan PC

Untuk artikel kali ini, saya ingin berkongsi dengan anda semua tentang ciri-ciri keselamatan PC yang perlu anda tahu. Apa yang penting anda mestilah seorang yang komited dan rajin menjaga prestasi komputer anda. Ciri-ciri keselamatan ini termasuklah mencegah komputer anda dari di ceroboh, ancaman cecacing, pengintip, pencuri maklumat dan sebagainya.


Apa yang perlu anda tahu ialah;

1. Pastikan sistem Windows dan perisian Office anda sentiasa di kemasikini melalui laman web mereka. Untuk sistem Windows, anda hanya perlu klik pada pintasan ikon 'Windows Update'. Boleh di katakan setiap versi Windows mempunyai ikon ini. Bagi perisian Office, sekiranya anda mempunyai CD setup Office, anda boleh terus mengemaskini perisian berkenaan melaluinya.

2. Cuba anda pasangkan perisian 'Personal Firewall'. Memang tidak dapat dinafikan, sekiranya anda memasang perisian ini, prestasi komputer anda agak lambat sedikit, tapi sangat berkesan untuk menjaga keselamatan komputer anda. Ada banyak tapak web yang memberikan secara percuma perisian ini, antaranya anda boleh download di laman web Symantec atau di Zone Alarm.

3. Cecacing pengintip atau 'Spyware' juga adalah ancaman komputer yang merbahaya. Anda di galakkan untuk memasang perisian ini sekiranya anda selalu melayari Internet. Cecacing ini mampu untuk mencuri segala data atau maklumat di dalam komputer anda dan menghantarnya pada pencipta cecacing ini untuk tindakan selanjutnya. Anda tidak mungkin akan menyedari akan kehadiran cecacing ini. Oleh itu anda di galakkan untuk memasang perisian ini. Anda boleh dapatkan perisian ini secara percuma di tapak web SpyBot Search & Destroy.

4. Halang atau block 'pop-up spam message' dalam komputer anda dengan tidak mengaktifkan perkhidmatan 'Windows Messanger'. Buka Control Panel -> Administrative Tools -> Services dan anda akan dapat melihat perkhidmatan 'Messanger'. Tekan butang kanan tetikus pada ikon ini dan pilih Properties, setkan 'Start-up Type' pada 'Disabled' dan tekan butang 'Stop'. Perisian 'Personal Firewall' juga mampu untuk menghalang 'pop-up spam message' ini.

5. Pastikan katalaluan atau 'password' pada komputer anda tidak mudah dapat dikesan. Gunakan katalaluan yang agak sukar seperti menggabungkan nombor dengan abjad. Jangan sesekali menggunakan katalaluan seperti tarikh lahir anda, no telefon, no kereta, nama anda dan sebagainya yang mana penceroboh mampu untuk mencuba beberapa kali untuk memasuki ke dalam sistem komputer anda. Yang paling penting jangan dedahkan atau tulis di mana-mana katalaluan komputer anda, cuba sedaya upaya untuk mengingat setiap katalaluan yang anda buat.

6. Jika anda seorang pengguna perisian 'Microsoft Outlook' atau 'Outlook Ekspress', gunakan versi terkini dengan adanya 'Outlook Security Update'. Perisian ini mudah untuk penceroboh atau cecacing memasuki ke dalam sistem Windows komputer anda sekiranya tiada ciri-ciri keselamatan di dalam perisian ini.

7. Pastikan anda menggunakan perisian antivirus yang terkini dengan mengemaskini 'pattern file' jika perlu. Pada kebiasaanya, perisian antivirus ini akan memaklumkan pada anda untuk berbuat demikian. Untuk pengetahuan anda, pada setiap hari ada beribu-ribu virus yang di cipta untuk tujuan baik atau jahat.

8. Jika komputer anda mempunyai sambungan tanpa wayar atau WiFi, aktifkan ciri-ciri keselamatan didalamnya seperti gunakan 'MAC filtering', tutup atau nyahaktif 'SSID broadcast' dan pastikan anda menggunakan 'WEP key' untuk tujuan sambungan.

9. Libatkan diri anda dalam komuniti keselamatan PC atau Internet. Salah satunya di tapak web 'Security Forums'. Daftarkan diri anda sebagai ahli dan dapatkan berita terkini. Anda juga boleh bertukar-tukar pandangan atau bertanya soalan jika perlu.

10. Jangan mudah terpedaya atau percaya 100% apa yang anda dapat dari Internet. Contohnya, jika anda menerima email dari seseorang yang anda sendiri tidak pernah mengenalinya, memberitahu tentang sesuatu perkara atau jangan juga mudah untuk memuat turun setiap fail 'attachment' yang dikirimkan pada anda. Siasat dulu tentang kesahihan email ini, siapa penghantarnya, dari mana mereka berasal, imbas dulu setiap 'attachment' yang diterima dan jangan mudah dedahkan maklumat peribadi anda seperti no telefon, kataluan, no kad kredit dan sebagainya sekiranya email berkenaan meminta anda berbuat demikian.


"Selamat Mencuba & Pastikan Anda Tahu Apa Yang Anda Lakukan"


Download artikel ini





1 comments:

wanshah said...

Salam, apekabo bro CA?.. lama tak dengar cite. saya pun lama gak tak update blog. huhuh.. maklumla sibuk je tambah plak dh ada hoby baru. bro dh ada team photography ke?.. waa.. cayala bro. bro mmg dh lama buat photography ke?.. saya baru je amik set kamera bln12 haritu bro. baru nk berjinak2 n belajar2 je lagi. bro xde nk cari team partner tambahan ke utk shoot pic wedding?.. :) kalau ada, saya nk ofer kan diri. heuheueh.. saje nk cari pengalaman. bro tinggal area mana ek?.. KL ke?.. kalau xnk bgtau kat sini, bgtau kat email saya ni pn bleh. :) wanshah87@gmail.com.

Post a Comment