09 November 2011

Hack WinXP Setup CD

Semasa proses memasang WinXP, sistem akan membaca fail setup.ini untuk menentukan samada CD setup yang digunakan adalah dari jenis OEM atau versi retail. Apa yang akan saya kongsikan disini ialah bagaimana cara untuk 'menipu' sistem mengatakan bahawa CD yang digunakan tersebut adalah dari versi penuh atau kata lain mempunyai lesen yang sah.


Trick ini tidak bererti anda boleh 'bypass' WPA atau 'Windows Activation'. Untuk trick 'bypass WPA' akan saya kongsikan pada artikel yang lain. Apa yang perlu anda lakukan ialah dapatkan CD setup WinXP dan sekeping CD-ROM yang kosong. Buat satu folder baru untuk copy kesemua fail setup WinXP dalam komputer anda. Kemudian gunakan arahan 'Find Files' untuk mencari fail 'setup.ini' dalam folder tersebut. Buka aplikasi Notepad untuk membaca kandungan dalam fail berkenaan, sebagai contoh;


[Pid]
ExtraData=707A667567736F696F697911AE7E05
Pid=55034000

Apa yang perlu diberi perhatian ialah nilai pada pembolehubah 'Pid'. Jika dilihat disini nilai tersebut adalah standard default. Sememangnya pembolehubah 'Pid' ini mempunyai nilai yang khusus untuk menentukan samada CD setup yang digunakan adalah dari jenis OEM, retail atau mempunyai lesen yang penuh dan sah. Pertama sekali, kita perlu membahagikan nilai 'Pid' ini pada dua bahagian. 5 nilai yang pertama menunjukkan jenis CD tersebut, jika CD tersebut adalah dari jenis retail, proses instalasi penuh (clean) atau menaiktaraf Windows boleh dijalankan atau jika CD tersebut dari jenis OEM, proses instalasi penuh (clean) sahaja yang dapat dilakukan. 3 nombor yang terakhir menentukan apakah jenis 'Product Key' sistem boleh menerimanya. 'Product Key' di sini bermaksud no siri dari jenis OEM atau retail. Anda boleh mencampurkan no siri ini samada untuk menjadikan CD setup tersebut sebagai OEM atau retail.

Berikut adalah sebahagian no siri yag boleh diterimapakai untuk tujuan ini,

Retail - Pid=51882335
Volume License - Pid=51883270
OEM - Pid=82503OEM

Jika anda berminat untuk jadikan CD setup sebagai CD retail, apa yang perlu anda lakukan ialah di baris terakhir fail setup.ini, tambahkan nilai 'Pid' dengan nilai berikut Pid=51882335. Jadi sekarang CD setup anda mempunyai dua nilai 'Pid' yang berbeza. Setelah proses pengubahsuaian dilakukan pada fail setup.ini, gunakan aplikasi Nero atau apa saja untuk 'burnkan' kesemua fail setup WinXP yang baru ini.


"Selamat Mencuba & Pastikan Anda Tahu Apa Yang Anda Lakukan"


0 comments:

Post a Comment